A kánon idővonal alapján YE 18 írunk. Bekövetkezett a Jedi tisztogatás, és a fiatal togruta lánynak meg kell találnia a helyét egy Jedik nélküli galaxisban. Az Ahsoka című könyv egy nagyon rövid és egyszerű kis történet, lévén, hogy young adult-nak számít. Könnyed cselekménymesélés jellemezi, kiszámítható fejleményekkel.

A fő cselekmény száll mellett, ott vannak Ashoka visszaemlékezései is, amik egy-egy pillanatot fednek fel a múltjából. Ezek nekem mind nagyon tetszettek.

Őszintén megmondom, hogy Ahsoka sose volt a kedvenc Jedim, de persze a a Klónok háborúja, a Lázadók és a könyvek megmutatták mennyi minden befolyásolta jellemfejlődését. Arról nem is beszélve, hogy ért vége pályafutása, mint Jedi. Ráadásul, hogy ha belegondolunk milyen nagy árat fizetett, miután kivált a Rendből, és azt kellett hinnie ő az utolsó Jedi… Nem egyszerű átérezni, nemhogy így létezni. Majd megint feltűnt a Lázadók sorozatban, már teljesen kiegyensúlyozott és erőteljes Erőhasználóként. Így kíváncsisággal telve kezdtem neki a könyvnek.

Érdekes volt, hogy az Erőről valamint a Jediként és katonaként szerzett tapasztalatait reflexszerűen használná, de mindig arra ösztönözi magát, hogy elnyomja ezeket a reflexeket. Az író igazán jól belecsempészte ezt a vívódást a történetbe. Szóval tetszett, ahogy próbálja levetkőzni régi önmagát, de a berögződéseket nem tudja teljesen elfojtani.

maxresdefault
Ashoka a Lázadók c. műsorból / Kép: Wookieepedia

A történet cselekménye gyorsan pergő. Az extra rövid fejezetek könnyedén emészthetők.  A gyors ütemű kezdés után kicsit lelassul a történet. Ahsokanak azzal kell szembesülnie, hogy sehol se találja a helyét a galaxisban. Nem képes teljesen elfeledni régi mivoltát, így egyik helyről a másikra kényszerül menekülni. Ahol jellemzően mindig a felszínre törnek azok a személyiségjegyek, amit még Jedikén sajátított el. Mialatt igyekezik nem felfedni a kilétét, mégis végig hősies és önzetlen tud marad. A tényt pedig nem figyelmen kívül hagyva, hogy azon emészti magát, hogy eldöntse mi és ki is ő valójában. Talán egy Jedi, egyszerű szerelő, vagy egy lázadás tagja, esetleg egy számkivetett?

Ami feltűnt a könyv olvasása során, hogy két zöld kardot említ, mint saját fénykardja, mikor tudjuk, hogy egy rendes zöld és egy shoto narancs színű kardja volt, legalább is a Klónok Háborúja című animációs sorozatban ahol elsőként tűnik fel.

Ami nálam kiverte a biztosítékot az Ahsoka álneve volt, mivel hogy az Ashla nevet vette fel. Én számomra egy hatalmas ellenszenv alakult ki ezen a ponton, hiszen ez elég nagy beképzeltségre utalhat. Ahsoka be se fejezte tanulmányait, így én nem tartom méltónak egy ilyen név viselésével. A Tythoni Erőhasználók Jedi ősei hívták így az Erő világos oldalát, hogy Ashla. De persze ezt szíve joga mindenkinek eldönteni, hogy méltónak találja-e vagy sem Ahsokat erre a névre.

És igen jól tudom, hogy törölték a Régi Köztársaság korát úgy mindenestül, de engem még is zavar, ezért muszáj vagyok megemlíteni a dolgot. Mert konkrétan leírja, hogy Anakin tudott a kettő szabályáról. De vajon mégis honnan tudhatnának róla a Jedik ?? Ugyan az epizód egybe Yoda említés tesz rá, de mindenki tudja, főleg a Darth Bane trilógia megjelenése után, hogy a Jedik nem tudnak róla, hogy létezne a kettő szabálya.

37964911_2176556259286418_7955193568736313344_n
Ahsoka és Bail Organa szenátor a Fulcrum hálózat megalapításakor / Kép: Wookieepedia

Végül pedig egy utolsó gondolat a történettel kapcsolatban. Szerintem sokkal jobb hatást keltett volna, ha részletesebben leírja a fénykard kristályok átváltozását.  Mert ez egy teljesen új és érdekes folyamat, amiről még nem hallgattunk és olvashattuk. Például engem elsősorban ez az információ érdekelt, de nem tudtam meg annyit, mint szerettem volna. Mert a legendák szerint a kristályoknak egy színük volt. Viszont a kánon leírja ebben a könyvben, hogy a kristályok képesek megváltoztatni a színüket.

Azonban más fontos információkat kaptunk helyette. Ami egyértelmű pozitívum, hogy azok a háttér információk, amik elárulják hogyan találkozott Bail Organa és Ahsoka, valamint, hogyan alakult ki a Fulcrum hálózat, és mit is jelent valójában.  Ezek elengedhetetlen elemei a Lázadók sorozat egyes rejtélyeinek a megválaszolására. Persze nem az összesre, de így legalább kezd egy jól összefüggő rendszer kialakulni, mint amit a Legenda könyvek adnak nekünk.

Összefoglalva teljes mértékben megfelel egy karakter regénynek. Mindenkinek ajánlom, akik nézik a Lázadók sorozatot illetve szerették a Klónok Háborúja animációs sorozatot. Természetesen pedig minden Ahsoka rajongónak is kiemelkedő fontosságú könyv.

Emily Kate Johnston – Ahsoka, Szukits, Szeged, 2016, 332 oldal

20190524_085406
E. K. Johnston / Fotó: Coruscant Citizen

Olvass róla még többet, itt: