“Ha túlzottan figyeli a kiejtést, lemaradhat a jelentésről – bölcselkedett a parancsnok. – Ahogyan az az élet számos területén megtörténhet. Ha a részletek túlságosan lekötik a figyelmét, könnyen szem elől tévesztheti az egészet” – Thrawn

A Kirajzás története YE 27-ben játszódik, a Csillagok Háborúja időrendje szerint. Ez a könyv egy duológia a része, mégpedig a Timothy Zahn által írt Túlélők keresése című novella előzménye. A könyvet hosszú fejezetek alkotják, amik igen részletesen és hosszan mesélik el a Kirajzás történetét.

Jorus C’baoth Jedi-mester meglátása szerint sötét korszak fog beköszönteni a Köztársaság történelmében, ami békefenntartókból katonákká fogja változtatni a Jediket. Így egy különleges tervvel áll elő… A mesternek nagy nehézségek árán csak sikerült valóra váltania a kirajzásról szőtt álmait. Végül hat Jedi-mester, tizenkét Jedi-lovag, továbbá ötezer férfi és nő indul útnak, hogy értelmes lényeket, az erőre fogékony teremtményeket, és lakható világokat keressenek az ismert galaxis határain túl.
De arról még az indulás pillanatában sincs senkinek sem fogalma, még magának C’boathnak sem, hogy mennyire igaza lesz, hiszen nem sokkal később fog kirobbanni a Klónok Háborúja…

A Kirajzás útja egészen az Ismeretlen Régióig / Illusztráció: Wookiepedia/
A Kirajzás útja egészen az Ismeretlen Régióig/ Kép: Wookieepedia

Hallottam már arról, hogy Timothy Zahn mennyire briliáns Star Wars történetíró, de azt, hogy mennyire összetett, szerteágazó és sokrétű történetet képes megalkotni azt fenomenális volt megtapasztalnom. A történet egyszerűen zseniális, végig tud izgalmas és fordulatos maradni. A karakterek pedig kiválóan lettek megalkotva.

C’baoth erős személyiségét tökéletesen egyensúlyozza volt tanítványa Lorana Jinzler. Mert még a mester nem hagyja, hogy bárki közzé és a tervei közzé álljon, addig Lorana hiába talpraesett, mégis bizonytalan magában és képességeiben is. Jinzler lovag karaktere olyannyira megkedvelhető, hogy az olvasó észre sem veszi, de az egyik pillanatról a másikra a történet legszimpatikusabb szereplőjévé válik. C’baoth mester sajátos látásmódja egyébként a történet során számos érdekes beszélgetés és probléma forrásává válik.

OutboundFlight-cover
Thrawn admirális és a kirajzás / Kép: Wookieepedia

A könyvben feltűnik Obi-van Kenobi és Anakin Skywalker párosa is, akiket Windu mester gyanakvása küld a Kirajzás fedélzetére. Valamint elsőként szerepet kap Mitth’raw’nuruodo is, vagyis Thrawn admirális, akit így saját népének szolgálatában ismerhetünk meg. Általa pedig a chissek alapvető értékrendjét is megismerhetjük. Thrawn egyébként rendkívüli stratéga és zseniális vezető. Az űrcsaták, amikben részt vesz, nem marad meglepetések nélkül az olvasó számára. Mikor pedig már azt hinnénk, hogy kiismernénk a parancsnokot, akkor újabb meglepő döntéssel áll elő.

Thrawn és C'boath vitája / Illusztráció: Pinterest
Thrawn és C’boath vitája / Kép: Wookieepedia

A szerepnőknek a kezdetektől megvan a célja, hogy mit szeretne elérni és mind annak megfelelően cselekszik. A történet nagyon tanulságos, ugyanis hiába akarnak elmenekülni saját problémáik elől a résztvevők, ugyanúgy azokkal kerülnek szembe a Kirajzás fedélzetén is.

Összességében azt kell, mondjam az az eddig olvasott Csillagok Háborúja könyvek közül az egyik legjobb. Végig izgalmas tudott maradni, mindig tartogatott egy-két meglepetést a történet, így nagyon kellemes meglepetés volt számomra. Timothy Zahn elsőként azt az érzetet tudta kelteni benne, hogy egyszerűen minden apró részletre gondolt. Az egyetlen hátránya az lehet, hogy nagyon hosszú és részletes felvezetést kapunk a végkifejletig. Ami engem ugyan nem zavart, sőt élveztem is, de azok számára, akik nem kedvelik a lassan kibontakozó cselekményt, emiatt nehezen emészthetővé válhat. Őszintén én csak ajánlani tudom, számomra kedvenc lett. Így kíváncsian várom a történet befejezőrészét: a Túlélők Keresését

Timothy Zahn: Kirajzás, Szukits, Szeged, 2008, 468 oldal

20190524_080434
Timothy Zahn / Fotó: Coruscant Citizen

Olvass róla még többet, itt: