A Vesztegzár című könyv YE 33-ban játszódik, amikor is Darth Sidious megbízza egy különleges feladattal tanítványát, Mault. A Sith sötét nagyura egy Hetes Kaptár nevű börtön komplexumba küldi Mault, hogy megtaláljon egy fegyverkereskedőt, aki egy olyan erejű fegyver birtokába jutott, ami még a Jedik bukását is okozhatja. Mindezt pedig úgy kell a zabraknak megoldania, hogy nem fedheti fel kilétét, így egyértelműen az Erőt sem használhatja.

Az űrben lebegő Hetes Kaptár nem egy mindennapi börtön, a raboknak bizonyos időközönként gladiátor párharcokat kell összemérni erejüket, amire persze a gazdagok szórakozásként fogadhatnak. És ha még ez nem tenné elég érdekessé, akkor a Kaptárnak folyamatosan változik a belső tere.

Sajnos a helyszín amennyire érdekes, annyira válik egy idő után „bezárttá”, mert más színhelye nem is akad nagyon a könyvnek. Persze én megértem miért csak ezt az egy helyszínt használta az író, mivel így jobban megadta az olvasónak a „börtön hangulatot” és folyamatosabbá tette így a cselekmény szálat. De biztos vagyok benne, hogy a könyv csupán egyetlen helyszín köré felépülése néhány olvasónak elveheti a kedvét a teljes elolvasástól.

A kaptár plakátja / Kép: Wookieepedia
A Kaptár plakátja / Kép: Wookieepedia

A történet főhőséhez, Maulhoz – aki inkább a tettek embere – hasonlóan inkább az akcióra helyeződik a hangsúly, mint a hosszabb elgondolkodtató részekre. Lényegében így a cselekmény folyamatosan halad előre, egészen a végkifejletig. Ezt támogatják a rövidre írt fejezetek, amik így egyfajta lendületet adnak az olvasáshoz.

Ha erről a könyvről beszélünk, akkor nem hagyhatjuk ki a gladiátor harcokat sem, amik időről időre bekövetkeznek és megszakítják Maul nyomozását. Persze az izmosra edzet zabrakot nem kell féltenünk az élet-halál harcok alatt sem. De azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy egészen új módon kell megvédenie Maulnak a saját életét, mivel nem használhat sem fénykardot, de még az Erőt sem. Utóbbi pedig nagyon is hiányzik a Sith tanítványnak.

Maul gondolataiba is bepillantást nyerhetünk, ami ezen a könyvön kívül csupán a Vadászó árnyák című könyvre volt eddig igaz. Én ezért is örültem a könyv megjelenésének, de be kellett látnom, hogy sok újdonságot nem tudtam meg róla. Hasonlóan a Vadászó árnyékban és a Baljós árnyakban megismert Sith tanítvánnyal találkozhatunk most is. Maul logikáján és jellemén kívül ráadásként a múltjáról is ejt pár szót Joe Schreiber, ami viszont tényleg újdonság volt.

Maul_Lockdown_promo_poster_2
A Kaptár plakátja / Kép: Wookieepedia

A Sith tanítványon kívül még a könyv fontos karakterei lesznek Eogan Truex és Artagan Truex apa és fia. Összetartásuk és a fiatalabbik Truex jellemfejlődése nagyon jól kidolgozott lett és példaértékű.

Észrevételemként megjegyezném, a már fentebb említett egy térben való történet vezetés, erősen hasonlít, az ugyancsak Joe Schreiber által írt Halálosztag című könyvre, ahol szintén egy bezárt térben játszódik az egész könyv… Talán ez lenne az író stílusának egyik sajátossága?

Mindenesetre ezt a könyvet azoknak tudom ajánlani, akik elsősorban felkeltette az érdeklődését Darth Maul karaktere, vagy esetleg tetszett a Vadászó árnyék című regény. Valamint a Sith szimpatizánsoknak és akciók kedvelők is élvezhetik ezt a történetet. Akik viszont jobban élvezik a több szálon futó történeteket, és a minél több helyszínt felvonultatókat, azok könnyen elveszíthetik érdeklődésüket a könyv olvasása közben, így számukra nem ajánlanám.

Joe Schreiber: Darth Maul – Vesztegzár, Szukits, Budapest, 2014, 364 oldal

20190524_080349
Joe Schreiber – Maul vesztegzár / Fotó: Coruscant Citizen

Olvass róla még többet, itt: