Timothy Zahn duologiájának második része a Túlélők keresése YU. 22-ben játszik. Az első részéhez képes jó pár évvel később. Mivel ebben a könyvben, nem a Kirajzás elindulását, hanem azt ismerhetjük meg mivé lett C’boath nagyszabású terve.

Az Új Köztársaság Jedi rendjének két tagja, Mara Jade és Luke Skywalker útnak indulnak, hogy eleget tegyenek az Ismeretlen Régiókból érkező chiss meghívásnak. Ugyanis mint kiderült, megtalálták a Kirajzás nevű, hatalmas űrhajónak a roncsait, amely még a Klónháborúkat megelőzően hagyta el a Régi Köztársaságot.

Azonban nem csak a Köztársaság kap meghívást a felfedező útra… Sőt az expedíció során egy titokzatos szabotőr is megjelenik, aki mindent megtesz, hogy megállítsa a hajót és utasait!

Elsőként azt szeretném megjegyezni, hogy a Túlélők keresése önállóan is megállja a helyét, ha valaki úgy kezdene bele, hogy nem olvasta a Kirajzás című könyvet. Mivel az utóbbi ismerete nem vesz el komolyabb élményt ennek a könyvnek a kiolvasásától, csupán a Kirajzás katasztrófájával kapcsolatban tudunk többet hőseinknél. Azonban ha valaki nem szereti előre tudni a történet egy-két megoldását, akkor számukra a megjelenés sorrendjében érdemes elolvasni a köteteket. Ennek értelmében elsőként olvassák el a Túlélők keresését és majd csak azután a Kirajzást.

SQPrelim_art
Luke és Mara Jade elsőként találkozik Thrawn admirálissal/ Kép: Wookieepedia

Ezzel a könyvvel kapcsolatban sem kellett csalódnom Timothy Zahn írótudásában, mivel most is egy alapos és részletekig kidolgozott történtet kaptunk. A duologia első részéhez képest, csupán az elbeszélés mód változott meg, mivel a folytatásban nincsenek mellék szállak, hanem csak a fő szálon futó eseményeket követhetik végig az olvasók.

Véleményem szerint a történet két fő kérdés köré épült fel, amelyből az egyikre már tudtam a választ a Kirajzás cselekményének ismeretében, még a másik egészen a végéig nyitva marad: Ki lehet az a rejtélyes szabotőr?

Zahn kiválóan csepegtette a történet során az információkat és csak a szemfülesebb rajongók, akik figyelmesen olvassák, a történetet azok jöhetnek rá a végén a megoldásra. Akárcsak egy jól megírt krimi könyv esetében.

A lezuhant Kirajzás roncsai / Illusztráció: Wookiepedia
A lezuhant Kirajzás roncsai / Kép: Wookieepedia

Azonban nem csak a történet rejtélyes, hanem a karakterei is. Ott van Mara Jade, Luke felesége, aki régi élete és jelenlegi között lavírozok. A rohamosztagosok feltűnése feleleveníti számára a Birodalom szolgálatában töltött idejét, de közben folyton az lebeg a szeme előtt, hogy nem akar ismételten belebotlani egykori hibáiba. Emiatt pedig sokáig vívódik önmagával. Ennek apropóján még az is erősen megkérdőjeleződig benne, hogy valaha képes lesz-e véglegesen elszakadnia a Birodalomtól. Nyomozói és kihallgatói ösztönei már kissé beporosodtak, de végül még is csak hasznosnak bizonyulnak.

Luke ebben a történetben már egy komoly és bölcs Jedi mester alakjában lép fel, akinek képességei messze meghaladják a Jedi Visszatértben látottakat. A Kirajzás történetének felfedezése során esélyt lát arra, hogy újabb információt gyűjtsön a régi Jedi Rendről, ezért is vállalkozik a kalandra. Az különösen tetszett, hogy Marával kitűnő párost alkotnak, hiszen tökéletesen kiegészítik egymást. Kezdve azzal, hogy még Luke az Erővel bánik jobban, addig Mara a harcban jártasabb.

A túlélők keresése / Illusztráció: Wookiepedia
A túlélők keresése / Kép: Wookieepedia

Továbbá külön érdekesség, hogy ehhez a könyvhöz érdemes lehet elolvasni a szintén Timothy Zahn által írt Thrawn keze duológiát is, mert a regény elején van benne rá utalás.

Ebbe a könyvben is rejlik tanulság az olvasók számára, mégpedig azzal kapcsolatban, hogy érdemes mindig megpróbálni a dolgok mögé látni, valamint hogy nem szabad mindent elhinni első látásra/hallásra.

Az író ennél tökéletesebb címet nem is találhatott ki volna a történetnek, ugyanis kétféle módon is értelmezhető és mindkét esetben tükrözi a könyv cselekményét.

Összességében ezt is egy remek történetnek tartom. Az űrhajón lezajló nyomozás, majd pedig a végjáték végig fenntartottak a figyelmemet. Elsősorban azoknak ajánlom, akik szeretik a krimiket, illetve azoknak is, akik szeretik az akciódús könyveket. De ezen felül a Túlélők Keresését nyugodt szívvel tudom ajánlani, minden Csillagok Háborúja rajongónak.

Timothy Zahn: Túlélők Keresése, Szukits, Szeged, 2008, 512 oldal

20190524_080813
Timothy Zahn – A túlélők keresése / Fotó: Coruscant Citizen

Olvass róla még többet, itt:

Ewan Steery: Túlélők Keresése