„Ha valaki a Birodalmat akarta szolgálni, hallgatólagos elvárás volt vele szemben, hogy képes legyen uralni az érzelmeit. És ebbe nem fért bele sem a lelkesedés, sem az őrjöngés, a káröröm, vagy a siránkozás – ámbár a hideg düh alkalomadtán, bizonyos körülmények között elfogadható reakciónak számított” – Iden Versio

Christie Golden Battlefront II: Inferno osztag című könyve YU 0-ben játszódik a Csillagok háborúja kronológiájában elhelyezve. Ez a könyv, a Battlefront II videójáték előzményének számít és a Battlefront I: Alkony század című könyv folytatásának, amit Alexander Freed írt. Azonban annak ellenére, hogy első és második részről beszélünk, nincs nagyobb kapcsolat a kettő között, így magukban is megállják a helyüket.

Továbbá amíg, a Battlefront I. hosszú leírásokkal és részletes történet kibontakozással, elég sokáig viszi a cselekmény szálat. Addig az Inferno osztaggal rövid cselekményt kaptunk, tömör leírásokban és megfogalmazásban. A kettőt összevetve pedig nekem, így egy kicsit túlságosan is „megvágottnak” tűnt az utóbbi cselekmény szála.

A Battlefront II. része abban is eltér, hogy a Felkelők helyett, most a Birodalom nézőpontjából mutatja be az eseményeket. Pontosabban a könyv a birodalmi csoport oldaláról írja le a Halálcsillag felrobbanása után történeteket. Az Inferno osztagot pedig egyfajta válaszcsapásként hozzák létre, a bolygópusztító fegyver megsemmisítése után.

Az Inferno osztag / Illusztráció: starwars.com
Az Inferno osztag / Kép: starwars.com

Így mondhatni a két könyve szöges ellentéte egymásnak és nemcsak a történet perspektívájából, de az összeállítás tekintettében is. Azonban én élveztem, hogy más álláspontjából is megismerhetjük azt, hogyan hat ez a sorsfordító esemény a két frakcióra. Mivel én szeretem, amikor mindkét fél szemszögéből megismerhetjük a történéseket. Ugyanis akkor olyan árnyalatokat is észrevehetünk, amiket csak az egyik fél megismerésével, „meghallgatásával” még csak nem is gondolnánk.

Szóval, mint már említettem a történet ott veszi kezdetét, amikor a lázadó flotta, Luke Skywalker segítségével felrobbantják a Halálcsillagot. Iden Versionak csodával határos módon sikerült megmenekülnie a harc hevében Tie vadászával. Majd ezt követi a többi karakter egyenkénti hosszabb- rövidebb bemutatása, után végül összefonódnak a szállak, és egyben megalakul az Inferno osztag is. Ezt követően veheti kezdetét céljuk beteljesítése, az osztag olyan küldetéseket kap, mint lopás, leleplezés, beszivárgás. Majd mikor már összecsiszolódott az osztag és a birodalmi fejeseknek is bizonyították rátermettségüket megkapják fő feladatukat: Saw Gerrera lázadó sejtének, az Álmodóknak a szétbomlasztását.

Inferno osztag emblémája / Illusztráció: steamcommunity.com
Inferno osztag emblémája / Kép: steamcommunity.com

Az osztag tagjai Garrick Versio birodalmi admirális lánya, Iden Versio hadnagy, a Halálcsillag egyik pilótája. A lány régi, akadémiai ismerőse, Gideon Hask alhadnagy, egy Tie vadászraj parancsnoka, aki egy birodalmi család egyetlen élő tagja és örököse. Del Meeko parancsnok egy csillagromboló főgépészeként szolgálta a Birodalmat. Valamint helyett kapott még a társaságban Seyn Marana hadnagy, aki a birodalmi hírszerzőknél dolgozott. Mind a négyen szakterületük legjobbjainak számítottak, ezzel is megadva az Inferno osztag sokszínűségét.

Iden Verseo és csapatának küzdelme azonban nemcsak a Lázadók ellen a Birodalomért folyik, hanem önmagukkal, a felmerülő morális kérdésekkel, és persze a radikális csoport tagjaival is szembe kell nézniük. Személyiségükből fakadóan azonban mindegyikőjükre, máshogy hat az Álmodók közzé való beépülés. S szerintem ez volt az, ami igazán megadta a történet ízét.

Iden versio hadnagy pilóta ruhájában / Illusztráció: WCCFTech.com
Iden versio hadnagy pilóta ruhájában / Kép:   wccftech.com

Összefoglalva azt kell mondjam, a Battlefront II. része inkább egy kém történtet, akció jelenetek csak röviden és elvétve vannak benne. A hangsúly a csapat belső érzelem világára, a beépülésre, és annak a szereplőkre gyakorolt hatására helyeződik. Így azok számára tudom ajánlani, akik Birodalmi szimpatizánsok, és/vagy szeretik a kémtörténeteket. Számomra nem volt igazán erős a könyv, és így továbbra is az Alkony század az, amelyik jobban elnyerte a tetszésemet.

Christie Golden – Battlefront ​II: Inferno osztag, Szukits, Szeged, 2017, 348 oldal

20190524_085455
Christie Golden – Battlefront II: Inferno osztag / Fotó: Coruscant Citizen

Olvass róla még többet, itt: