A sötét oldal egyik legnagyobb hazugságát épp az jelentette, hogy elhitette használójával: nincs rajta kívül másik út.

Cere Junda

Sam Maggs kanadai-amerikai könyvek, képregények és videojátékok szerzője, és különösen a The Fangirl’s Guide to the Galaxy és a Marvel Action: Captain Marvel című munkáiról ismert. Az írónő első Csillagok háborúja világában megírt kötete a Háborús Sebek, de korábban három képregényhez és egy rövid történethez is adta a nevét. A Háborús sebek Y.E. 12 és Y.E. 11 között játszódik. Így időben a két népszerű játék a Jedi – The fallen order és a Jedi – Survivor közötti időszakra tehető. A két rész között 5 év telt el, és ez a könyv segíti kitölteni a lyukakat.

Cal ​Kestis és a Stinger Mantis legénysége izgalmas kalandra indul. Fejvadászokkal küzdenek, inkvizítorokat győznek le, és még magát Darth Vadert is sikerül kicselezniük. Még ennél is fontosabb, hogy Merrin, Cere, Greez és hűséges droidjuk, BD-1 személyében Cal végre – a Jedi Rend bukása óta először – családra lel. Bár a galaxis sorsa napról napra bizonytalanabbra fordul, a Mantis legénysége egyre jobban felbátorodik a Birodalom elleni sikeres bevetések nyomán.

Legújabb küldetésük unalmas rutinakciónak indul, ám a feladat végrehajtása során találkoznak egy különös rohamosztagossal, aki csatlakozni akar hozzájuk. A birodalmi dezertőr az újrakezdés lehetőségéért cserébe beszámol nekik egy roppant erős, szinte felbecsülhetetlenül értékes harci eszközről, és még a segítségét is felajánlja a megszerzéséhez. Mindössze annyi a bökkenő, hogy keresés közben keresztezniük kell a Birodalom egyik legveszélyesebb szolgájának, az Ötödik Fivérként ismert inkvizítornak az útját…

A Stinger Mantis legénysége / Kép: Wookiepedia

A történet egyenesen belevág az események folyásába, amit egészen az utolsó oldalig hűségesen tart is. A könyvben kevés az üres járat, még amikor a csapat a Mantis fedélzetén tart épp következő célpontjuk felé, még akkor is olyasmik történnek, amik később kihatással lesznek a cselekményre vagy épp a karakterekre. Az írónő a főszerepbe elősorban Cal Kestist és Merrint helyezte, de a csapat összes tagjának a szemszögébe is beleláthatunk. Ezzel pedig változatos és üdítő cselekményvezetést kaptunk. Nekem nagyon tetszett, ahogy a különböző szereplők nézőpontjai szerint ismerhettük meg az eseményeket. Ami annak is köszönhető, hogy Samnek jól sikerült eltalálnia a karaktereket, a játékhoz hűen ábrázolta a Mantis legénységét. A történet mesélés kapcsán külön jó pont az írónak, hogy igyekezet a játék élményét feleleveníteni. Gondolok itt arra, hogy az akciójelenetbe ügyesen beleszötte Cal jellegzetes képességeit, és még a stimulánsoknak is adott egyfajta értelmet.

Fallen Order borító / Kép: Wookiepedia

A könyv a játékkal ellentétben rávilágít arra, hogy külön-külön milyen személyek Cal, Cere Junda, Merrin és Greez Dritus. Végig a jövőjük foglalkoztatja a karaktereket, amit bizony máshogy látnak. Mégis annak ellenére, hogy már felmerték vállalni eltérő céljaikat, igyekeznek megoldást találni arra, hogy összehangolják a vágyaikat, mintha tényleg egy nagy család lennének. A legénység minden tagja másért harcol, nem teljesen egy oldalon állnak. Ami felvet egy érdekes témát, mert a Csillagok háborúja azt mondja nekünk, hogy a harc módja, amit választunk, ugyanolyan fontos, mint maga a harc. A gonosz ellen a helyes módon kell felvenni a küzdelmet anélkül, hogy elveszítenénk önmagunkat. De mi történik, ha több helyes út is létezik?

Volt a történetben egy részt, ami nem annyira tetszett. A történet fontos részét képezi, hogy Merrin ismét rátaláljon az erejére. Dathomiri boszorkaként minél messzebb került a bolygójától, annál inkább cserben hagyta a varázsa. Ez inkább lelki problémái miatt alakult így, de jött egy birodalmi dezertőr, Fret, aki ismét visszaadja Merrin tűzét. A két nő között szerelem szövődik, amit szerintem túl részletesen közölt az írónő. Ezzel ellentétben viszont Merrin szemszögének köszönhetően jobban megismerhettük az Éjnővérek mágiájának működését.

Érdekesség, a birodalmi dezertőr, Fret az úgynevezet kashiri fajhoz tartózik, akik a legendákból ismertek. Elsőként Az elveszett Sith törzs című könyben kerültek említésre. Illetve a történet végén Greez megemlítette kedvenc nasiját, a ropogos és sós rágcsálnivalót, amiért többet is hajlandó fizetni, hogy a legjobb ízben kaphassa meg. Ez szerintem vélhetőleg ugyan az a nasi lehet, mint amit Omega és Zúzó is előszerettel fogyaszt a Rossz osztag című animációs mesében.

Összességében azt kell mondjam, az egyik kedvencem lett ez a könyv a kánonban. Akciódús volt, színes, érzelmes és izgalmas. Nagyon hamar kiolvastam, mert magával tudott ragadni. Ilyenre pedig nem mostanában volt példa… Azoknak tudom ajánlani, akik szerették a Fallen Order játékot, és ismerik a történetet.

Sam Maggs: Jedi – Háborús sebek, Szukits, Szeged, 2023, 350 oldal

Sam Maggs: Jedi – Háborús Sebek / Fotó: Coruscant Citizen